Fisketips

                                                       Hur får man gammelgäddan att nappa?

Det finns en mängd olika tilltag som man kan ta till om man skulle köra fast i sitt fiskande. Om fiskarna är på sitt allra suraste och hemskaste humör så ska jag ge er några tips som inte ens den vresigaste gäddan kan motstå. Jag kommer nedan att rada upp de tips som jag anser vara viktigast att tänka på så håll till godo. 

Allmänna tips

  1. Tänk på vad det är för väder ute. Enligt alla traditioner och seder sägs det att fiskar ska nappa som bäst då det duggregnar ute och det kan nog stämma men det är marginellt. Jag kände mig tvungen att testa detta och enligt mig kan man nog inte beskylla regnet för att det då nappar bättre utan vad jag märkte var att de drag som man gärna vill tro ska fungera när det är soligt ute fungerar vid lite regn. Enligt mina egna undersökningar så är dock fiskelyckan som störst vid mulet väder med en lite ljummen temperatur på cirka 18°C. Detta märkte jag genom att de gånger som jag var ute vid detta väderlag så var fiskelyckan avsevärt mycket bättre. Detta tror jag kan ha att göra med att man gärna ha drag som är glittriga, glansiga och ja de som inte ser så gråa och tråkiga ut att fiska med, men dessa drag verkar av någon anledning fungera som bäst vid lite mulet och regnigt vatten. Min egen teori till varför är att dessa drag glänser i solen vilket gör att de ser större ut och då kanske avskräcker fisken från att hugga.
    Alltså ljusa drag under mörkare dystrare dagar och mörkare drag under soliga ljusa dagar. Det finns ju dock dagar då denna regel inte alls stämmer så testa er fram.

  2. Fastna inte i ett spår. Är det så att man som jag gärna fastnar i tanken att "detta drag fungerar alltid" så måste man i stället vidga vyerna och tänka nytt. Gammal är inte alltid äldst utan testa gränserna och kör inte endast på "säkra kort" men de är dock sköna att ha som ess i bakfickan.

  3. Testa att fiska med drag som går på olika djup. Detta för att mer och  mer stimulera gäddan att hugga. Ju mer levande man gör fisket så kommer draget att mer och mer bli attraktivt vilket kommer att resultera i hugg. Drag som denna underliggande wobblern har en haksked som du själv kan ändra och ställa i så att den går i det djup som du vill att den ska.

    wobbler-med-stallbar-sked.jpg wobbler-med-fast-haksked.jpg
    Här ser ni skillnaden på ställbar och ojusterbar haksked. Den till vänter är ställbar medans den till höger är fast i ett läge.

    När man trollar så kan man justera djupet som dragen ska gå på genom att justera hastigheten som båten går i men även längden på linan som man har ute. Så när man trollar och inte får något på en stund så bör man vara lite konsekvent och justera något av dessa för att öka sina chanser att få något.

  4. Glöm inte att titta efter på kastspöt hur tunga drag det tål för det är väldigt känsligt. Det står oftast nere ovanför rullen, som till exempel kan det stå 5-30 vilket betyder att spöt tål 5-30 gram. Detta är väldigt känsligt att man håller då toppen på spöt då är gjort för en max påfrestning av 30 gram och lätt går av vid kast med mer. Det står även på rullens framsida vilken tjocklek linan bör ha. Detta är inte jätteblodigt att det följs men det är då anpassat efter en sådan lina.

  5. Det sägs att gäddorna alltid lurar i vassen men det är faktiskt lite av en skröna. Visst har man märkt att de oftast håller sig på grunda vatten men det är inte på något sätt så att de bara finns där utan på mitten på sommaren är det enligt mina erfarenheter väldigt stor chans att finna storgäddorna mitt på sjön, men som sagt även ute vid vasskanterna.

  6. Gäddor sägs ha som en väckarklocka i sig att fram tills klockan 5 på morgonen och från 17 på efter middagen är den som aktivast och just dessa två klockslagen ska vara speciellt bra. Jag vågar inte stå för det tidigare av klckslagen för det har jag aldrig testat men däremot så har jag testat det senare och tro det eller ej men det stämmer ganska bra faktiskt. Klockan 16 är nästan alltid gansa värdelöst men sen klockan 17 så börjar det oftast hända grejor igen. Om du tillexempel kollar igenom fotogalleriet så är den största av dem som är där fångad cirka klockan 17:30.

  7. Använd alltid vajertafs därför att det finns inget värre än att tappa hela draget och fisken för att man inte använt en vajertafs. Gäddan hugger oftast snett över bytet och då kommer de lätt åt linan och gör de det så kommer den garanterat gå av om du inte använder en vajertafs. 

  8. Se till att inte ha några knopar på linan för den försvagas något oerhört av det. Den enda knopen som ska finnas är fiskeknopen som håler fast linan med tafsen. Denna finns oftast påmålad på baksidan av dragens förpackningar och på tafsförpackningarna.

Att tänka på med dragen

Spinnaren

  1. Spinnarens sked bestämmer det mesta i hur lyckad fisketuren kommer att bli om man använder en sådan. Ibland kan det hända at skeden blir hängande som den här under och att den då "låser" sig i det läget och då finns det inget som gör så att draget jobbar utan då kan man vara garanterad på att inte få fisk men för att motverka att detta händer så ska man emellanåt göra ryck med spöt så att man ökar hastigheten en snabb sväng vilket skakar loss skeden så att den börjar snurra igen. Gör dock inga för stora ryck utan ett litet snabbt ryck!
    Bilden  till vänstervisar nedan ser draget ut i låst läge och til höger hur arbetsgången ska se ut
    last-spinnare.jpgspinnare-i-kareta.jpg
  2. Spinnarens sked roterar i takt med hastigheten så justera hastigheten ofta för att se vad som resulterar i napp och inte just den dagen.
     
  3. Detta märkte jag under min undersökning jag gjorde att ju varmare det är i vattnet ju mer rörelse behövs för att få fiskarna intresserade. Det behövs alltså mer rörelse för att locka fisken, så är dessa dagar ultimata för den snabbt roterande spinnaren och den kvickt vibrerande wobblern.


Skeddrag

  1. Skeddraget roterar långsamt och är ett väldigt behagligt och ytterst gynnsamt drag att använda sig av i jakten på gammelgäddan. Av en lite märklig anledning så har jag märkt under min undersökning att ju större skeddrag ju gynnsammare resultat. Dock går gränsen för mig i alla fall mellan 35-45 gram. När det blir större än det ökar chansen att man skulle lyckas få bottennapp men det beror ju också självklart på sjöns djup. Hur tungt draget är framgår oftast av baksidan på draget men också på paketet i affären. 

  2. Som sagt så är det viktigt att hålla den snabbsjunkande skeden i rörelse för direkt man stannar vilket även spinnaren och jiggen gör så att kom ihåg att när ni stannar så är det viktigt att dra upp dragen så att ni inte fastnar.

  3. Skeddraget är ett exceptionellt bra drag att fiska med för nybörjare som för proffs. Detta då det är väldigt enkelt att fiska med om man inte vill krångla till det men det går även att fiska lite mer aktivt genom att göra ryck så draget kommer ur och i takt, ändra djupet och självklart hastighet med mera men oftast fungerar detta drag alldeles utmärkt i alla väder och vatten.

  4. Likväl som alla andra drag så finns skeddraget i olika färger material men det luriga som gör skeddraget så bra är att vilken färg du än väljer finns oftast en sida som är omålat grundmaterial vilket gör den garderad för vilket väder det än är så kommer den oftast beroende på vilket man väljer att var garderad för att alltid ha en sida som passar vädret. Jag är dock väldigt mycket för atom serien som du kan se på bilden nedan. Koppar och silver brukar vara säkra kort.

    atom.jpg

Wobbler

  1. Wobblern har helt klart sina egenheter! Den är utformad för att dras med av vattenströmmarna och börjar då röra sig med bakdelen i sidan samtidigt som upp och ned med bakdelen. Det är alltså ett drag som rör sig mycket vilket är väldigt användbart de dagar då gäddan är lite slöare och behöver mycket stimulans för att bry sig om något alls. Dock finns det även andra saker som man bör tänka på när man fiskar med wobblern. Den rör sig ju som sagt väldigt mycket men enformigt! Hur gör man då för att hela tiden få detta byte att verka intressant och inte enformigt? Jo man får med lite mellanrum såklart göra ordentliga ryck blandat med mindre ryck bakåt med spöt, så att det går hastigt framåt för att sedan under tiden som linan sträcks flyta sakta upp om det är en flytande wobbler, eller sjunka sakta nedåt om det är en sjunkande wobbler för att bli uppdragen i fart igen av linan. Om wobblern är sjunkande eller flytande står på paketen som dragen ligger i.

  2. Det finns en variant av wobblers som heter Jerk Baits (se bilden nedan). Den kräver mega mycket av dig som fiskare men är ytterst gynnsam då den är allt annat än enformig och tråkig i sin gång. De flesta gör inga som helst rörelser själva utan går rakt fram men meningen är att man som fiskare ska anpassa sig efter fisken och skapa rörelser som passar just den dagen.
    Man ska alltså likt med jiggen låta den sjunka dra tills den är vid ytan och göra så att man skapar rörelser och lockar fisken till att nappa. Detta är först efter att man har blivit lite kompis med kastspöt för som sagt så är det en mycket krävande fiskestil.
    jerk-bait.jpg                                                                       Jerk Bait


  3. Under mina undersökningar som jag har gjort så har jag märkt att det är mycket mer effektivt med större wobblers än för små. Detta tror jag kan vara för att de större wobblerna skapar större rörelser än de mindre vilket skapar större vibrationer i vattnet som kan stimulera de större gäddorna till ett skrovmål. Enligt mina erfarenheter så är wobblers ett väldigt effektivt gäddrag men för att locka de stora behövs större varianter av dem. Dock måste allt ske med måtta. Det finns ingen anledning att köra med förstora beten heller för det kan i stället ha en avskräckande effekt på fisken. Alltså det svenska gamla fina ordet lagom spelar sin roll här med. Den största jag har i min låda är ca 20 cm lång. Men allt är som sagt efter smak och tycke så våga testa runt!

 

Jigg

  1. Jiggar är ytters speciella små geléaktigt drag som har en stjärt som gör i stort sett hela jobbet för draget. De kan ha olika utseende, alltifrån fiskliknande till små långa lealösa ”maskar”. Se bilden nedan för att se exempel på hur jiggarna kan se ut. Själva kruxet med jiggen är att den rör ”svansen” ganska så monotont vilket gör att man fiskar med den precis som med Jerk Baiten vilket innebär att man måste vara aktiv i sitt fiskande vilket innebär att du som fiskare nästan har en skyldighet för att få en lyckad tur att se till att dra in den med varierande hastighet, ryck, stopp, höjdskillnader vilket du skapar genom att en stund änka hastigheten till ett minimum vilket kommer att bidra till att jiggen kommer att sänkas och om du gör tvärtom kommer den att stiga mot ytan. Detta skapar precis som Jerk Baiten en nyfikenhet och stimulans hos gäddan vilket kommer att bidra till hugg. Men en hel del träning för att lyckas med dem som inte är fiskliknande. De fiskliknande har en tendens att oftast fungera trots sitt monotona rörelsemönster.

    olika-jiggar.jpg

  2. När man fiskar med jiggen gäller det att vara smart vid krokningen av fisken för de jiggarna som är maskliknande har oftast bara en endaste krok som fisken kan fastna i. Detta Skapar en liten utmaning hos dig för då om man inte har turen att fisken tar och sväljer hela bytet så måste man känna efter om fisken är och nafsar på betet så kan en bra ide vara att släppa ut lite lina och sedan göra ett ryck. Inte för hårt för då kan draget ryckas ur munnen på fisken. På detta vis ökar man chanserna att kroka en fisk drastiskt. Kom dock ihåg att aldrig rycka för hårt därför att man då riskerar att rycka iväg betet från fisken.

  3. Av den samma anledningen som ovan att det är svårare att kroka fisken med en jigg så ligger också halva fiskelyckans chanser i hur tålmodig du är. Gör aldrig och jag menar aldrig något förhastat. Det värsta man kan göra om en fisk är och nafsar efter draget och inte är riktigt på är ett ordentligt ryck för då är fisken borta och därmed fiskelyckan. Detta kan man säga är ett av fiskets grundrecept. TÅLAMOD är nyckeln till en lyckad tur på sjön.

  4. För att en jigg ska vara lyckosam måste den ha svansen kvar, annars så finns det inget som lockar till sig fisken så har svansen blivit avbiten på betet så finns det inte mycket mer att göra än att slänga det.

Att tänka på vid de olika fiskesätten

Trolling och kastfiske

  1. Trolling innebär att man drar drag efter båten och är det enklaste och enligt mig det mest rofyllda fiskesättet. Det är ganska lätt att få napp och man behöver inte krångla till något för mycket utan mest vara uppmärksam på napp. Dock finns det små saker att tänka på och det är till exempel att man inte bör ha flera spön för nära varandra för att det lätt trasslar sig. Detta har jag fått erfara flera gånger och det finns inget värre än att sitta och försöka lösa trasslet ute på sjön.

  2. Enligt mig så är de effektivaste dragen vid trolling skeddrag och spinnare tätt följt av wobbler (dock inte Jerk Baits). Anledningen till detta är att det inte behövs göras några stora ryck i båten utan det är bekvämt och oftast också väldigt effektivt. Jag håller mig nästan alltid till skeddragen då de är något av en personlig favorit.
    Kör inte för fort med båten!! Det fungerar aldrig att köra för fort utan jag som mest fiskar i insjöar använder mig av en elmotor på halvfart och tycker att det fungerar utmärkt. Det gäller alltså att hitta det där lilla lagom som fungerar då en för hög fart inte är någon ide. 

  3.  Om man har dålig fiskelycka så kan man leta upp risvasar eller dylikt att kretsa runt för där är alltid risken avsevärt mycket större att fisken finns

  4. Kastfiske innebär att man kastar ut draget och vevar in det igen och gör detta om och om. Detta är ett ganska monotont fiske men ändå kul. Man kan hela tiden testa nya tekniker och hastigheten så man märker precis vad som fungerar och tvärtom. Mitt tips är att inte använda för tunga drag utan håll här noga koll på hur tungt drag som spöt du har tål för annars an spöt lätt gå av. Vid kastfiske tycker jag att det är roligt att experimentera och testa på nytt så här brukar jag köra med olika Jerk Batíts och jiggar därför att det är mer en utmaning att kasta med dem. 

  5. Se till att byta platser ofta om det inte fungerar för man märker ganska snart vart det fungerar för stunden och inte. Ge det kanske 10 minuter och händer inget på den platsen så byt!

Flötmete

  1. Ett ganska omdiskuterat fiske där man först metar upp helst mört men övriga småfiskar fungerar också, sedan tar man en trekrok och trär den genom fisken strax under ryggraden mitt på den. Jag förespråkar att fisken ska vara död men det finns andra som tycker annat om detta. Det är klart effektivast om fisken är levande. Sedan har man ett större flöte som man ställer in på ett visst djup och kastar ut det hela till en risvas eller vad man helt enkelt tror på. Glöm inte att släppa spärren eller haspeln på spöt så att linan kan ”löpa” fritt. Efter man gjort detta sitter man helt enkelt och väntar på hugg. Detta är supereffektivt och speciellt på eftermiddagen och framåt kvällen/natten. 

  2. Se till att vara ett gäng som ska ut för man tröttnar om man sitter själv men är an ett gäng så är det väldigt effektivt och roligt.

  3. Under vinterhalvåret kan man fiska gädda på detta sättet och det är minst lika effektivt då! Dock får man pimpla upp småfisken vilket ofta av någon anledning är svårare än att meta men sedan är det bara att sätta igång.

 Hur fiskar man då under vinterhalvåret?

  1. Vinterhalvåret är lite av en dödtid för fisket men när isen väl lagt sig så är det baa att ta med sig isborret ut och testa lyckan. Dock för att komma åt gäddorna så kan de nappa på pimpel fiske men det är oftast abborre och mört som nappar på det. Man kan dock komma i kontakt med gäddorna genom att fånga mört och abborre som man sedan sätter på en större krok som i flötmetet och slänger ned i det vattnet. Det är ganska vanligt att få fisk på detta sätt. 

  2. När du pimplar efter småfisk så ska du inte vara tålmodig som annars är nyckeln till framgång, utan här gäller det att var effektiv. Man brukar säga att har man inte fått något på ca 2-3 minuter så är det bara att borra nytt hål. Däremot behöver man inte flytta långt utan 2 m räcker ofta att flytta för det gäller bara att ha det lilla flytet och träffa på ett stim med fisk. Däremot bör du inte flytta den krok som du fiskar gädda med för ofta utan där kan det gärna gå 20-40 minuter innan du funderar på att flytta den. 

  3. Viktigt att tänka på att det ställe som fungerar på sommaren är inte sagt att det fungerar på vintern. Fiskarna flyttar ofta runt på olika platser på vinter, sommar och höst. Tänk också på att vara rädd om dig. Se till så att det i alla fall är 6-7 cm is innan du ger dig ut på sjön och använd alltid isdobbar!